Förskoleklassen
läsåret 16/17
Mål för förskoleklassen enligt skolbibliotekets handlingsplan:

Bok- och bibliotekskunskap
  • Biblioteksvana
  • Låna och återlämna
  • Hantera böcker
  • Hitta bland bilderböckerna

Berättande texter
  • Bilderböcker
  • Rim och ramsor
  • Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Tolka reflektera och återberätta
  • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll.Välkomna!

(v. 35)

Idag kom alla fyra förskolegrupperna till biblioteket på ett kort besök. Vi pratade om vad ett bibliotek är. Vad gör man på ett bibliotek? Vi kom även in på hur man är på ett bibliotek. Varför ska man inte skrika och springa omkring?

Alla sa sina namn. En del hade varit på biblioteket tidigare med sin förskola och för andra var det första besöket. Jag passade på att fråga vilka som hade varit på stadsbiblioteket i stan och berättade att man, förutom att låna massor av bra böcker, även kan vara med på mängder av roliga saker på loven och nu under hösten varje söndag (se mer här) Jag frågade också om några hade syskon som gick på skolan, för i så fall känner jag ju redan dem.

Vi avslutade med att titta vart bilderböckerna finns och att de står i en speciell ordning. Tittar man på bokstaven eller symbolen i hörnet av boken kan man se vart boken bor. Nästa gång har vi dubbelt så lång tid på oss så då hinner vi betydligt mer!


Låna böckerbokpåsar.png

(v. 36 och 37)

Dagens besök inleddes med att alla fick en present - en egen bokpåse! På alla bokpåsar står ägarens namn så vi inte blandar ihop dem och när vi har dem framför oss på samlingen kan bibliotekarien dessutom passa på att lära sig alla nya namn. Alla fick i läxa att komma på ett bra ställe hemma där bokpåsen ska bo så man vet vart den finns och så böckerna är skyddade från eventuella husdjur och småsyskon som kan ha sönder böckerna. Ta ut en bok i taget och lägg sedan tillbaka den innan du tar en ny så slipper man leta när det är dags att lämna tillbaka dem.

Vi fick lära oss hur man gör när man lånar. Man kommer att få låna upp till fem böcker senare och även tjockare böcker, men idag när vi gjorde det för första gången fick vi låna tre och höll oss till den del av biblioteket där bilderböckerna står. Det var lite klurigt att hitta sitt namn i lånekortspärmen, men alla lyckades att hitta det till slut. Om två veckor är det dags att lämna tillbaka böckerna igen!