Förskoleklassen


läsåret 15/16


Förskoleklassen | Välkomna! | Låna böcker | Lämna böcker och Malte Modig | Boklek - bokens rygg | Boklek - bokens sidor | ABC-djur | Högläsning: Ärtan går Luciatåg | | Faktaböcker | Högläsning: Den jätte- jätte- jättestora dinosaurien | Bilderbokssortering - bokstäver | Bilderbokssortering - övriga symboler | Kända författare: Astrid Lindgren | Kända författare: Elsa Beskow | Sammanfattning av året


Mål för förskoleklassen enligt skolbibliotekets handlingsplan:

Bok- och bibliotekskunskap
  • Biblioteksvana
  • Låna och återlämna
  • Hantera böcker
  • Hitta bland bilderböckerna

Berättande texter
  • Bilderböcker
  • Rim och ramsor
  • Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Tolka reflektera och återberätta
  • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll.Välkomna!

(v. 34)

Idag kom alla fyra förskolegrupperna till biblioteket på ett kort besök. Vi pratade om vad ett bibliotek är. Vad gör man på ett bibliotek? Vi kom även in på hur man är på ett bibliotek. Varför ska man inte skrika och springa omkring?

Alla sa sina namn. En del hade varit på biblioteket tidigare med sin förskola och för andra var det första besöket. Jag passade på att fråga vilka som hade varit på stadsbiblioteket i stan och om några hade syskon som gick på skolan, för i så fall känner jag ju redan dem.

Vi avslutade med att titta vart bilderböckerna finns och att de står i en speciell ordning. Tittar man på bokstaven eller symbolen i hörnet av boken kan man se vart boken bor.


Låna böcker

bokpåsar.png(v. 36 och 37)

Dagens besök inleddes med att alla fick en present - en egen bokpåse! På alla bokpåsar står ägarens namn så vi inte blandar ihop dem och när vi har dem framför oss på samlingen kan bibliotekarien dessutom passa på att lära sig alla nya namn.

Vi fick lära oss hur man gör när man lånar. Man kommer att få låna upp till fem böcker senare och även tjockare böcker, men idag när vi gjorde det för första gången fick vi låna tre och höll oss till den del av biblioteket där bilderböckerna står. Det var lite klurigt att hitta sitt namn i lånekortspärmen, men alla lyckades att hitta det till slut.<


Lämna böcker och Malte Modig

(v. 38 och 39)

malte modig.jpg
Vi inledde dagens besök med att lämna tillbaka de böcker vi lånade förra gången. Det finns en speciell vagn som det står "Lämna tillbaka här" på. Nästan alla hade kommit ihåg att ta med böckerna och vi delade med oss av några boktips om de var någon som hade läst något extra bra. Alla tillbakalämnade böcker mellanlandar på bordet i biblioteket så fort de är tillbakalämnade så det är lätt att gå till bordet och tipsa varandra om bra böcker.

Innan det var dags att låna nya böcker läste vi boken Malte Modig av Karin Jacov. Vi började med att prata om framsidan. Det var lätt att se att pojken är ledsen och att flickan är glad. Man ser det på munnen och ögonen. Alla trodde att han var ledsen för att flickan hade tagit alla böcker och inte delar med sig, men så var det ju inte riktigt så vi fick återkoppla till framsidan efter att vi hade läst boken också.

Malte heter Modig i efternamn, men enligt honom själv är han mer Malte Mes. Han är rädd för mörker, jultomten, höga hopp, alla som är arga och mängder med flera saker. Annat är det med kompisen Märta som inte är rädd för någonting fast hon heter Svensson. De som vågade fick idag berätta vad de var rädda för. Först var ingen rädd för något men efter att en började så kom de flesta på något som hade väckt antingen rädsla eller mod. Både T-rex och vattenrutschbanor kan uppenbarligen framkalla både rädsla och mod.

Denna gång fick alla låna max fem böcker och det är det antal som kommer gälla i många år framåt.


Boklek - bokens rygg

(v. 40 och 41)
bokrygg.jpg

En bok tål inte vad som helst. I samtliga grupper där jag frågade vad boken inte tål svarade alla först vatten. Uppenbarligen är det bokens värsta fiende. Efter att ha diskuterat vad som händer med en blöt bok ledde jag in samtalet på bokens rygg. Ryggen är bokens känsligaste del. Varför är det så? Vad händer om ryggen går av på en bok? Jag visade en bok med söndrig rygg och tillsammans lärde vi oss några tips om hur vi kan vara rädda om bokryggen - använda bokmärke istället för att lägga boken öppen upp och ner och aldrig böja boken pärm mot pärm. Genom trolleri fick barnen känna efter hur det är att vara en bok där läsaren böjer ryggen. Aj aj!

Även idag fick barnen en liten present - ett bokmärke med tips på hur man kan vara rädd om boken.


Boklek - bokens sidor

(v. 42 och 43)

barnbokskatalogen1516.jpg

Att bläddra i en bok kan vara klurigare än man tror. Det gäller att använda bara två fingrar och inte hela handen. Vi lärde oss att man kan tänka att man hälsar på boken när man bläddrar. Vi tar tag längst ut på sidan i bokens "hand" istället för inne vid ryggen där "armhålan" är. Sidorna går lätt sönder och vi såg att många bilderböcker är söndriga i nederkanten och nära ryggen. Hittar man en söndrig bok blir Sandra jätteglad om man sätter ett bokmärke på sidan så hon ser om det går att laga. Laga aldrig biblioteksböckerna själva hemma! Det ska vara speciellt lagningsmaterial.

Med sig hem fick alla barn den nya Barnbokskatalogen. Massor av bra boktips att låna från biblioteket eller önska sig i present!djurensABC.jpg

ABC-djur

(v. 45 och 46 samt 47 och 48)

Samtidigt som f-klassen tränar på bokstäverna och förstabokstaven i olika ord så jobbar vi med Djurens ABC av Anna Ribbing på bibliotekstiden. Varje uppslag har ett gäng med djur som alla börjar på samma bokstav och dessuom är det ett djur som är knasigt och inte ett riktigt djur, t.ex. snorkråka, latmask och dammråtta. I boken står namnet på alla djur men det finns ju en och annan som kan läsa, så namnen är överstrykna och vi får öva på djurens namn och klura på vilket som är det knasiga djuret. Vissa djur är knepigare än andra. Alfabetet är långt och övningen kul, så det gorde vi två gånger i rad och hann ändå inte hela alfabetet.


Högläsning: Ärtan går Luciatåg

(v. 50)

rtan går luciatåg.jpg
Innan jullovet är det mycket som ska hinnas med! Både julpyssel och tvåornas julspel krockade med f-klassens bibliotekstid och därför fick bara två av fyra grupper höra boken Ärtan går luciatåg av Ulrika Sundström, som är något av en klassiker för mig att läsa runt lucia.

Vi börjar med att diskutera framsidan. Vad ser vi? Varför ligger det luciatågskläder på golvet? Boken heter Ärtan går luciatåg, men hon är helt själv på bilden. Vart är alla andra?


Boken handlar om Ärtan som inte kan bestämma sig för vad hon ska vara när de ska gå luciatåg och många känner igen sig. Min personliga favorit är August som ska vara lussebulle.
Faktaböcker

(v. 2 och 3)

9.jpgPå skolbiblioteket finns det många typer av böcker. Det finns en typ av böcker som man lär sig nya saker av att läsa - faktaböcker. Ibland har man en fråga som man förhoppningsvis får svar på genom att läsa boken. Därför har faktaböckerna ett märke i hörnet som visar först ett frågetecken och sedan ett utropstecken: du har en fråga, läser boken och sedan vet du! De faktaböcker som har detta märke i hörnet är de faktaböcker som passar f-klass och de yngsta skolåren bäst för det är mycket bilder och inte så mycket text.

Vi läste faktaboken Sov gott - upp och ner och under vattnet av Thèrèse Bringholm och Inger Scharis där man får gissa hur olika djur sover. Vilket djur står och sover, vilket sover med öppna ögon och vem sover minst av alla? Klurigt värre, men ibland fick vi lite ledtrådar i bilderna. Det finns två böcker till i serien som handlar om djur som äter knasiga saker och hur djur bor, men de sparar vi till ett senare tillfälle.

Alla fick se vart faktaböckerna står och Sandra passade på att visa upp några stycken för att visa hur många olika saker det finns fakta om: om rymden, blommor, rävar, fordon och människokroppen!

jättestora dinosaurien.jpg

Högläsning: Den jätte- jätte- jättestora dinosaurien

(v. 4 och 5)

Idag läste vi en ny bilderbok som är lite klurig. En stor dinosaurie kommer och vill ta den lilla dinosauriens godis, men den lilla dinosaurien blir inte rädd för den har en ännu större dinosaurie till vän. Är det sant och vart finns i så fall denna jättestora dinosaurie? Här gäller det verkligen att titta noga på bilderna. En rolig bok!Bilderbokssortering - bokstäver

(v. 6 och 7)

bilderboksmärkning.jpg


På skolbiblioteket finns det många typer av böcker. Den typ av bok som f-klass lånar flitigast är bilderböckerna. Alla bilderböcker har en bokstav i hörnet som visar vart boken ska stå. Bokstaven är även första bokstaven i efternamnet på författaren som har skrivit boken. Denna gång övade vi på att ställa tillbaka bilderböckerna vi lånade förra gången på rätt plats igen genom att titta på bokstäverna på böckerna och på boktrågen. J och L var klurigt lika så det gällde att titta noga, men tillslut hamnade nog alla rätt.
boksymboler.jpg

Bilderbokssortering - övriga symboler

(v. 9 och 10)


Vi fortsatte där vi avslutade förra gången. Flera hade upptäckt att alla böcker inte hade en bokstav i hörnet utan någon annan symbol. Faktaboks-symbolen har vi ju redan pratat om, men det fanns många fler! Några kända författare och bokkaraktärer hade en egen symbol i hörnan och likaså bland annat ABC-böcker, pekböcker, sagor och rim och ramsor. Vi gick tillsammans alla olika symboler och fick sedan öva på att hitta dem genom att få en inscannad bild på ett bokomslag. Kunde vi med hjälp av symbolen hitta boken? Vissa böcker gick jättelätt att hitta medan andra var väldigt kluriga, men det gick väldigt bra och var roligt. Detta får vi öva mer på!


Kända författare: Astrid Lindgren

(v. 11 och 12)

En känd författare som har en egen bilderbokssymbol är Astrid Lindgren. Vi pratade kort om vem hon var. De flesta hade varit på Astrid Lindgrens värld och många hade sett flera av filmerna och tv-serierna men långt ifrån alla hade läst en bok av Astrid Lindgren. Vi tittade på olika bokomslag och klurade på vilken bok det kunde vara. Till några av bilderna blev det några extra frågor, t.ex. vad karaktärerna heter och hur man blir lika liten som Nils Karlsson pyssling.

Solägget.jpg

Kända författare: Elsa Beskow

(v. 16 och 17)

En annan känd författare som också har en egen bilderbokssymbol är Elsa Beskow. Det var långt ifrån lika många som kände till henne som Astrid Lindgren, men när vi tittade på några bokomslag så framgick det att åtminstone några hade hört några av sagorna. Vi läste Solägget tillsammans och började, som vanligt, med att prata om framsidan. Är det en mycket liten flicka eller en stor apelsin? Någon kom på att man kunde titta på det andra i bilden. Granen såg också stor ut så vi kunde konstatera att det var flickan som var liten. Boken handlar om en älva som tror att hon har hittat ett av solens borttappade ägg, men det är ju en apelsin.
Sammanfattning av året

(v. 22 och 23)

Onsdagar var en knasig veckodag under vårterminen och flera tillfällen gick bort på grund av studiedag, sjukdom, utflykter och temadagar. En gång till hann dock alla komma till biblioteket innan sommaren för att låna sommarböcker och sammanfatta året. Vad mycket vi har hunnit med! Bakom femton rutor i programmet WordWall gömde sig bilder på det vi gjort. Hur mycket mindes vi? Nästan allt, visade det sig.

Ha en fin sommar! Vi syns till hösten igen och då är ni ettor!