Förskoleklassen


läsåret 14/15


Förskoleklassen | Välkomna! | Låna böcker | Jorden runt - Asien | Boklek - bokens rygg | Boklek - bläddra | Bokläsning - Vresiga Valter får en vän | Film - Astons presenter


Mål för förskoleklassen enligt skolbibliotekets handlingsplan:

Bok- och bibliotekskunskap
  • Biblioteksvana
  • Låna och återlämna
  • Hantera böcker
  • Hitta bland bilderböckerna

Berättande texter
  • Bilderböcker
  • Rim och ramsor
  • Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Tolka reflektera och återberätta
  • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll.Välkomna!

(v. 35)

Idag kom alla fyra förskolegrupperna till biblioteket på ett kort besök. Vi pratade om vad ett bibliotek är. Vad gör man på ett bibliotek? Vi kom även in på hur man är på ett bibliotek. Varför ska man inte skrika och springa omkring?

Alla sa sina namn. En del hade varit på biblioteket tidigare med sin förskola och för andra var det första besöket. Jag passade på att fråga vilka som hade varit på stadsbiblioteket i stan och om några hade syskon som gick på skolan, för i så fall känner jag ju redan dem.

Vi avslutade med att titta vart bilderböckerna finns och att de står i en speciell ordning. Tittar man på bokstaven eller symbolen i hörnet av boken kan man se vart boken bor.

Låna böcker

(v. 36 och 37)

Dagens besök inleddes med att alla fick en present - en egen bokpåse! På alla bokpåsar står ägarens namn så vi inte blandar ihop dem och när vi har dem framför oss på samlingen kan bibliotekarien dessutom passa på att lära sig alla nya namn.

Vi fick lära oss hur man gör när man lånar. Man kommer att få låna upp till fem böcker senare och även tjockare böcker, men idag när vi gjorde det för första gången fick vi låna tre och höll oss till den del av biblioteket där bilderböckerna står. Det var lite klurigt att hitta sitt namn i lånekortspärmen, men alla lyckades att hitta det till slut.

paraply.pngJorden runt - Asien

(v. 38 och 39)

Under detta läsår kommer klass 1-3 att arbeta med det övergripande temat Jorden runt och vi har bestämt att även F-klassen kommer att vara med på ett hörn. Denna månad har vi Asien i fokus. Dels har det varit en jurta på besök i biblioteket som är en sorts tält som används i bland annat Mongoliet. Spännande att få krypa in i, speciellt i sällskap med en bok.

Vi har även fått höra boken Paraplytjuven som utspelar sig på Sri Lanka. Den handlar om en man som åker till stan för att köpa ett paraply, men det är någon som stjäl hans paraply! Detta upprepas gång på gång tills mannen får nog och bestämmer sig för att ta fast tjuven. Alla fick vara med och fundera. Hur skulle vi ha gjort för att avslöja vem paraplytjuven är? På sista sidan i boken avslöjas vem som är tjuven och alla som ville fick gissa vem det kunde vara. Det står att tjuven sitter i paraplyet så det kan väl inte vara någon stor tjuv? Efter att vi hade kommit fram till det rätta svaret kunde vi åter titta på framsidan och se att man redan där får en ledtråd om man tittar mycket noga.

Boklek - bokens rygg

(v. 40 och 41)

En bok tål inte vad som helst. I samtliga grupper där jag frågade vad boken inte tål svarade alla först vatten. Uppenbarligen är det bokens värsta fiende. Efter att ha diskuterat vad som händer med en blöt bok ledde jag in samtalet på bokens rygg. Ryggen är bokens känsligaste del. Varför är det så? Vad händer om ryggen går av på en bok? Jag visade en bok med söndrig rygg och tillsammans lärde vi oss några tips om hur vi kan vara rädda om bokryggen - använda bokmärke istället för att lägga boken öppen upp och ner och aldrig böja boken pärm mot pärm. Genom trolleri fick barnen känna efter hur det är att vara en bok där läsaren böjer ryggen. Aj aj!

Även idag fick barnen en liten present - ett bokmärke med tips på hur man kan vara rädd om boken.

Boklek - bläddra

Barnbokskatalogen.jpg
(v. 42 och 43)

Att bläddra i en bok kan vara klurigare än man tror. Det gäller att använda bara två fingrar och inte hela handen. Vi lärde oss att man kan tänka att man hälsar på boken när man bläddrar. Vi tar tag längst ut på sidan i bokens "hand" istället för inne vid ryggen där "armhålan" är. Sidorna går lätt sönder och vi såg att många bilderböcker är söndriga i nederkanten och nära ryggen. Hittar man en söndrig bok blir Sandra jätteglad om man sätter ett bokmärke på sidan så hon ser om det går att laga. Laga aldrig biblioteksböckerna själva hemma! Det ska vara speciellt lagningsmaterial.

Med sig hem fick alla barn den nya Barnbokskatalogen. Massor av bra boktips att låna från biblioteket eller önska sig i present!

Bokläsning - Vresiga Valter får en vän

(v. 45 och 46)

Vi läste en riktig höstbok! Vresiga Valter får en vän av Steve Smallman. Före läsningen pratade vi pratade om framsidan. Hur ser björnen ut och var är han? Vad kan boken handla om? Hur är man när man är vresig?

Film - Astons presenter

(v. 47 och 48)

Det blir inte alltid som man tänkt sig... När första gruppen kom var Sandra hes och kunde knappt läsa. Tur då att många böcker finns filmatiserade! Vi tittade på filmen Astons presenter som bygger på Lotta Geffenblads fina bok. Efteråt pratade vi om vad man egentligen kan ha en planka till. Aston använde sin till väldigt många saker. Mindes vi alla? Det ledde till att vi även fick diskutera några svåra ord som kastanj och trampolin.

Veckan där på mådde Sandras röst mycket bättre men då tittade vi på samma film i alla fall.