Jorden runt i biblioteket


Under läsåret 14/15 ska lågstadiet ge sig ut på en jorden runt-resa tillsammans! Ungefär en gång i månaden kommer en ny världsdel att presenteras som vi sedan utforskar på olika sätt. Vissa moment kommer samtliga klasser att göra, men det kommer även att skilja sig åt då vi ibland fokuserar på olika länder och använder olika arbetssätt.

En startsida har skapats och det kommer även att finnas en sida per världsdel med länkar och material. Det mesta av arbetet med temat sker i klassrummet och ser olika ut i olika klasser, men här är det som jag som bibliotekarie har varit involverad i.
Asien

jurta.jpgGenom Skapande skola har vi haft kontakt med Hemslöjden och de har kommit ut till alla tre årskurserna för att lära oss tova ull. Under tiden har biblioteket haft tillfälligt besök av en jurta som är ett slags tovat tält som är vanligast i Mongoliet. Riktigt spännande och mysigt! Nästan samtliga elever på skolan har nog åtminstone varit inne och vänt i den under de två veckor den var på besök.


paraply.pngF-klass, ettan och tvåan har även fått höra boken Paraplytjuven som utspelar sig på Sri Lanka.
Med klass ett och två började vi med att titta på Google Earth vart Sri Lanka ligger i förhållande med Sverige. Vi började med att zooma in på Öjaby skola och lista ut vart biblioteket ligger för att sedan resa lååångt bort till Sri Lanka. Ingen hade hört talas om Sri Lanka innan men flera kände till grannlandet Indien.

Boken handlar om en man som åker till stan för att köpa ett paraply, men det är någon som stjäl hans paraply! Detta upprepas gång på gång tills mannen får nog och bestämmer sig för att ta fast tjuven. Eleverna fick vara med och fundera. Hur skulle vi ha gjort för att avslöja vem paraplytjuven är? På sista sidan i boken avslöjas vem som är tjuven och alla som ville fick gissa vem det kunde vara. Det står att tjuven sitter i paraplyet så det kan väl inte vara någon stor tjuv? Har vi fått några ledtrådar? Efter att vi hade kommit fram till det rätta svaret kunde vi åter titta på framsidan och se att man redan där får en ledtråd om man tittar mycket noga.

paraplybilder.jpgNågon vecka senare fick ettorna testa att lägga bilderna från boken i rätt ordning. Vad hände först, sedan och sist? De flesta bilderna hamnade rätt men några var lite kluriga. Eleverna delades in i fyra grupper med ungefär fyra elever i varje och varje grupp fick hälften av bilderna, vilket var slumpvis uppdelade. När gruppen hade enats om en ordning skulle de slå sig samman med den grupp som hade resten av bilderna. Inte helt lätt att komma överens. Intressant att även se hur eleverna spontant sorterar kronologin - uppifrån och ner, från höger eller från vänster.